background img

The New Stuff

GOOGLE DA İŞİNİZE YARAYACAK BAZI BİLGİLER Bu  yazıda size Google’ı daha etkili kullanabilmeniz için ihtiyacınız olan ipuçlarını vereceğim. Bazılarını biliyor olabilirsiniz ama aralarında ilk kez duyacaklarınız olduğunu da eminim. 

Çoğumuz Google’da ismimizi aratıyoruz. Bunu yaparken daha kesin sonuçlar gelmesini istiyorsanız adınızı soyadınızı tırnak içine alın. Cem Korkmaz yerine tırnak içinde Cem Korkmaz yazarsanız Google diğer Cem’leri veya diğer Korkmaz’ları getirmez. Sadece Cem Korkmaz’ları getirir. Tabii bu sadece isim-soyad için değil, her türlü arama için geçerli.

Tırnak içine almak gibi bir başka ipucu da eksi koymak. Bunu ise, istemediğiniz sonuçları elemek için kullanın. Diyelim ki, “Cem Korkmaz eksi Recep İvedik” yazdınız. Google bu durumda size Cem Korkmaz’ları getirir. Fakat eksi koyduğunuz için eleme yapar ve içinde Recep İvedik ifadesi geçen sayfaları sonuç olarak getirmez. 

Google’ı hesap makinesi olarak da kullabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için arama kutusuna yapmak istediğiniz işlemi yazın. Google size hem sonucu verir, hem de bir hesap makinesi çıkarır. Yalnız aklınızda olsun, artı, eksi için bildiğimiz işaretler yazılıyor ama çarpı için yıldız, bölü içinse taksim işaretini koymanız gerekir. Yani 25 çarpı 35’i bu şekilde yazın. 250 bölü 10’u ise böyle yazmalısınız. Eğer chrome tarayıcı kullanıyorsanız bu işlemleri adres çubuğunda da yapabilirsiniz. 

Benzer şekilde, Google’ı döviz dönüştürücü olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekense araya “t” ve “o” yani, İngilizce “to” yazmak. Mesela “20 dolar to TL” yazarsanız, Google size o günkü kurda 2O doların kaç Türk lirası olduğunu gösterir. Yalnız bu özellik genelde Türkçe olarak çalışsa da bazen niyeyse çalışmıyor. O zaman İngilizce, yani iki l ile dolar yazın. Türk lirasına çevirmek içinse TL yerine, Türk lirasının uluslararası sembolü olan TRY kısaltmasını kullanın. 

Google’da arama yaparken sonuçların sadece bir siteden gelmesini istiyorsanız o sitenin adresini yazın ve sonra da iki nokta üst üste koyun. Diyelim ki, gittigidiyor sitesinde, içinde telefon geçen sayfaları aramak istiyorsunuz. Yapmanız gereken, “site” yazmak. İki nokta üst üste koymak ve Gittigidiyor.com yazmak. Sonra da dilediğiniz kelimeyi yazarak, sadece o sitenin içerisinde arama yapabilirsiniz. Sonuçlarda başka bir internet sitesi gelmez. 

Google’da yaptığınız tüm aramaların kaydedildiğini biliyor muydunuz? Google’a veya Gmail’e giriş yapmış haldeyken yaptığınız aramalara history.google.com adresinden ulaşabilirsiniz. Hatta bu sayfada sadece aramaları değil, arama alışkanlarınızı da görebilirsiniz. Google size hangi saatlerde daha çok arama yaptığınızı grafik olarak gösterir. “Daha fazla trend göster” linkine tıklarsanız en sık yaptığınız aramaları, hatta en sık ziyaret ettiğiniz siteleri dahi görebilirsiniz. Ama dediğim gibi, bu kayıtların tutulabilmesi için aramaları giriş yapmış, yani login haldeyken yapmış olmanız gerekiyor.


0 yorum:

Yorum Gönder